Ägg-cellent Frukost!
Frukost, dagens viktigaste måltid. Du sätter dig ner och gör dig redo för den kommande dagen. Att knäcka ett ägg vid frukostbordet och bre din nyrostade toast är en glädje i sig. Välj mellan våra olika stilar och färger på äggkoppar för att göra morgonen lite ljusare.
History
Äggkoppar hittades först i ruinerna av Pompeii år 3 före kristus. Det som hittades var några turkiska mosaiker som tycktes visa att människor åt från äggkoppar. Med den klassiska civilisationens fall försvann mosaik-äggkoppen också helt fram till perioden på 1500-talet. Under denna tid åt överklassen ofta ur silveräggkoppar. Eftersom detta var moderiktigt skulle "de vanliga" efterlikna detta och äta ur äggkoppar i trä.
Silver-äggkopparna som tillverkades på 1800-talet var förgyllda inuti och detta var för att stoppa svavlet från ägget att färga silvret. Under denna period gjordes äggskedar av elfenben, andra djurben eller horn.
År 1911 fanns det en annons i Harrods som visade en uppsättning av sex galvaniserade äggkoppar av nickelsilver på ett stativ med matchande skedar. Priset var 1,10 £ för 22. Idag kostar det cirka 200 £ i gott skick.
Samlarobjekt
Företag som Wedgwood och Haviland producerade äggkoppar. De var prydda i kinesisk stil vilket ledde till stor efterfrågan. Det var också riktigt trendigt då att sälja äggkoppar i uppsättningar om 6, 8 eller 10 med en matchande bricka och sked. Dessa är nu mycket sällsynta och svåra att få tag på. Människor som Clarice Cliff, Susie Cooper, Mies van der Rohe, Walter Gropius och Bauhaus School i Berlin, Tyskland förändrade utseendet och stilen. Nya designers kom med nya färger, former och mönster som ökade äggkoppens popularitet ännu mer.
De vanligaste områdena där äggkoppar används är Europa, Storbritannien och i Kanada. Äggkoppar är inte så vanliga i USA. Det är faktiskt lättare att hitta dyra samlaräggkoppar där än vardagliga som kan läggas i diskmaskin.
Bearbetning
Placera den stora änden av ett kokt ägg som ännu inte har skalats i äggkoppen. Skär sedan av den övre delen av den med antingen en äggklippare, kniv eller till och med sidan av en sked. När skalet är knäckt tar du bort äggets överdel och sedan kan du börja njuta av äggets innehåll.
Källa: https://www.50connect.co.uk/news--2/articles/the-history-of-the-egg-cup
Källa: https://www.replacements.com/mfghist/eggcup.htm